Om gladudengluten.dk

Kære læser,

Mit navn er Sofie – og jeg elsker mad!

Derfor var det lidt af en udfordring, da jeg for snart fem år siden fik konstateret cøliaki – bedre kendt som glutenallergi eller glutenintolerence (hvad den præcise titel er, er der stor diskussion om, men det er heller ikke det vigtigste i min verden). Nu har jeg været på glutenfri diæt i fem år, og det har bragt en masse spændende oplevelser med sig. Det gælder i det hele taget en glutenfri diæt, at der både er udfordringer og gode oplevelser.

Da jeg fik diagnosen, var den første udfordring, at finde ud af præcis hvad gluten var. Jeg havde faktisk ingen anelse om det inden jeg fik min diagnose. Den næste, at gennemskue hvilke produkter der indeholdt gluten, og hvilke der ikke gjorde. Man bliver verdensmester i at læse varedeklarationer når man er glutenallergiker – noget jeg aldrig tidligere havde gjort.

Det kan være vanvittigt besværligt at leve som glutenallergiker – men det kan sagtens lade sig gøre! Det vigtigste er, at finde den måde der er nemmest for en selv. Nogle har det bedst med at købe færdiglavet brød og bagværk, mens andre synes det er spændende at eksperimentere med sit eget. Jeg bager selv af to grunde; det kan betale sig rent økonomisk at bage det meste selv, da det færdigbagte brød ofte er meget dyrt i Danmark. For det andet smager det meget, meget bedre. Når man bager selv, kan man desuden bedre finde ud af hvad der kommes i ens mad, og på den måde prøve sig frem til hvad man kan lide og ikke lide, og hvilke produkter der er gode for en og omvendt.

Et glutenfrit liv kræver planlægning og tid. Der er ikke noget der hedder en hurtig sandwich på vej hjem fra arbejde, eller en pizza efter en tur i byen. Alt skal laves fra bunden, og det giver sig selv, at det tager sin tid. Tilgengæld har jeg aldrig spist så mange lækre ting som jeg gør nu – eller haft det bedre!

Her på siden er der fokus på glutenfrit der lykkes – og der er derfor ikke fokus på at undgå sukker og kun lave sunde retter. Min erfaring er, at det vigtigste når man har glutenallergi er, at få noget mad der smager godt, og som gør, at man ikke savner sin gamle livsstil alt for meget.

Jeg er ikke meget følsom, og i mine opskrifter er der derfor ofte ting hvori der er “spor af gluten”. Der er forskel på folk – udelad det eller erstat med noget tilsvarende hvis det er muligt.

Den første dag jeg var glutenfri stod jeg i Netto og græd. Jeg kunne simpelthen ikke finde på noget at lave, som ikke indeholdt gluten. I dag elsker jeg at købe ind og lave lækker mad – og det kan SAGTENS lade sig gøre at leve lækkert uden gluten!

Jeg håber du kan bruge min blog, hvadenten du er ny med cøliaki eller har haft det i mange år – eller hvis du bare ønsker at prøve nogle nye opskrifter.

Sofie


/**